сряда, 27 юни 2012 г.

А защо не?



Напоследък така нашумелият проблем с промените в Закона за горите започна да интересува все повече и повече хора. Разбира се, пряка причина за това са протестиращите и широкото отразяване от  медиите. Мнения много, аргументи малко!
Видяхме протести, видяхме и контра-протести, но до какво ще доведат те? Нима „безупречното” ни правителство не е взело вече решение? Нека не се заблуждаваме!
Ще засегна за малко и любимата ми тема за псевдо еколозите, които най-често са хора със сбъркан мироглед и търсещи внимание чрез този си вид изяви. Та те си настояват „Искаме си гората! Искаме си природата”, ами щом я искате, вземете  направете нещо за нея. Посадете едно дърво, изчистете една градинка, вземете вкъщи едно от безбройните бездомни кучета!
Защо да не бъде приет закона за горите в облагодетестващ инвеститорите вид?
Защо не?
Нека да бъде приет, но нека да има и регулативи, които удовлетворяват и резонните искания на всички останали!        Нека  инвеститорите бъдат задължени, освен да си строят така доходоносните съоръжения,  да залесят е някой  друг хектар! Нека ски картите и билетите да бъдат на по достъпни цени, а за децата даже и безплатни! Нека, освен лифтове, да се направят и бобслей трасета и шанци за ски скокове! Току виж сме взели някой какво? от големите зимни спортни форуми! И като цяло, нека, освен да изкарват милиони от националното ни  природно богатство,  да направят нещо и за останалите хора, чиято собственост е то. И вместо концесиите да бъдат по 30-40 години, да бъдат по 5-10 и при неизпълнение на договорите всичко да им бъде отнемано!
Като пряко свързан със зимните курорти, не мога да отрека безспорнния положителен ефект за какво?  , който допринася изграждането на модерни съоръжения. Туризмът е работещ и перспективен, за разлика от останалите кономически отрасли. Откриват се много работни места. Привличат се свежи пари в закърнялата ни икономика. Да не забравяме и добрият ефект върху развитието на спорта, който така или иначе е в окаяно състояние.
Защо да не бъде приет закона за горите?
А защо не?
Но само по ПРАВИЛНИЯ начин - начинът, по който ще бъде съхранена природата, но ще бъдат защитени и икономическите интереси и на инвеститорите и на местното население!

Няма коментари:

Публикуване на коментар